Beszámoló a miskolci jubileumi gyermekgyógyászati tudományos ülésről

 

 

            A Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában 2006. október 27-én ünnepi tudományos ülés került megrendezésre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, valamint a Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekegészségügyi Továbbképző Intézetének (GYTI) 5 éves és a Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) 30 éves fennállásának alkalmából, a két napos jubileumi ünnepségsorozat részeként.  

 

            Bevezetőjében Prof. Dr. Barkai László intézetvezető ismertette az Intézet történetét, annak előzményeivel. Prof. Dr. Paragh György, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja az Egyetem és az Intézet kölcsönös előnyöket jelentő tartós kapcsolatát emelte ki. Dr. Csiba Gábor, a Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa a régóta magas szakmai szinten folyó munka elismeréséről beszélt – humorral átszőve bevezetőjét.

 

            A tudományos program keretében a GYEK különböző osztályain folyó kutatómunkába nyerhettünk betekintést. Dr. Nagy Kálmán Ph.D. előadásában az immundeficienciák őssejt terápiájának indikációiról  beszélt. Az I-es Gyermekosztályon több mint 200 csontvelő átültetésre került sor. A feltételek megteremtésével a közeljövőben „stem cell factory-t” szeretnének létrehozni. Dr. Lombay Béla Ph.D. egy új fogalom, a rendszerszemléletű képalkotó diagnosztika lehetőségeit vázolta, amely a diagnosztikus értékkel bíró információk komplex értékelését teszi lehetővé. Ez lehet az egyénre szabott diagnosztika (és terápia) alapja.  Dr. Mikos Borbála beszámolt retrospektív vizsgálatukról, amelyben inverz összefüggést találtak a hyperglykaemia és a klinikai kimenetel között az Intenzív Osztályon kezelt kritikus állapotú gyermekeknél. Különösen a szepszis és a hyperglykaemia összefüggését találták szorosnak. Eredményeik alapján prospektív vizsgálatba kezdtek. Dr. Szabó László Ph.D. a gyermekkori vizeletáramlási zavarokról beszélt.  A klinikai alapkutatásra is kiterjedő, úttörő jellegű munkáját könyvekben és könyvfejezetekben publikálta. Munkájáért nemzetközi elismerésben részesült. Dr. Szabó Zsolt Ph.D. a gyermekaudiológiai diagnosztika lehetőségeiről és felelősségéről beszélt. A csúcstechnikai eszköztár segítségével és rendkívüli szorgalommal egyedülálló audiológiai adatbankot hozott létre munkatársaival. Dr. Ságodi László Ph.D. a korai adrenarche új szemléletéről tartott előadást. A komoly jelentőségű folyamat kialakulásában az IGF rendszer meghatározó szereppel bír. Utolsóként Dr. Barkai László MTA doktor az 1-es típusú diabetes mellitus szövődményeinek kockázati tényezőiről beszélt. Ennek keretében bemutatta a genetikai és nem genetikai faktorokat, melyek hozzájárulnak a micro- és macroangiopathiás szövőbmények korai kialakulásához, és amelyekkel kapcsolatosan munkacsoportjuk nemzetközileg is elismert kutatási eredményeket értek el.

 

            A tudományos ülést nagy érdeklődés kísérte. Köszönjük, hogy lehetőséget kaptunk betekinteni hazánk egyik fontos gyermekgyógyászati intézményének kutatómunkájába.

 

 

                                                                                          Dr. Simkó Róbert

                                                                            a Miskolci Akadémiai Bizottság

                                                                         Csecsemő és Gyermekegészségügyi

                                                                                Munkabizottságának titkára