Gyermekdiabetes Edukációs Hétvége Győrújbaráton

 

 

Tizedik éve rendeztük meg Győrújbaráton az általunk "Törp" programnak keresztelt edukációs hétvégénket, amin óvodás-kis iskolás korú diabeteses gondozott gyermekeik és szüleik vesznek részt. Ebben az évben 2006. október 27-28-án 12 család jött el a programunkra Győr-Moson-Sopron megyéből. Amíg a gyermekek önfeledten játszottak, barátkoztak, a gyermekdiabetes team munkatársai felügyeletével addig a szülők 4x2 órás blokkokban komoly dolgokról beszélgettek: a betegség kialakulásáról, a kezeléssel kapcsolatos újdonságokról, a mindennapi élet nehézségeiről, az önállósodás - közösségbe kerülés problematikájáról, a diéta speciális kérdéseiről esett szó. Az ismeretek felfrissítésén kívül remek ötleteket hallhattak egymástól a családok: ki mit csinál akkor, ha az elkészített ételt aktuálisan éppen nem akarja megenni a gyerek, ki mit tesz betegség láz esetén. Mikor hány éves kortól kell megtanulnia a gyermeknek az önálló vércukormérést, inzulinozást. A legfontosabb téma az volt, hogy hogyan készítsék fel az óvodát-iskolát a diabeteses gyermek fogadására.

 

Ezen összejöveteleken a gondozó team tagjai is mindig tanulnak – hallanak újat a betegektől, a családoktól. Ez évben megdöbbentő volt számunkra, hogy a diabetes elfogadtatása nem a távolabbi környezet a barátok, az óvodai iskolai környezet esetében jelentett legnagyobb problémát a szülőknek, hanem a saját családjukkal, különösen a nagyszülőkkel volt legnehezebb elfogadtatni a betegség tényét.

 

Az esti kiváló vacsora után vidám teke parti következett. A szombati programot színesítette a Győri Leo Klub fiataljainak a jelenléte, akik 2005-2006 évi jótékonysági bevételükből immár a második kis gondozottunk inzulinpumpa önrészének a kifizetését vállalták. Az adomány ünnepélyes átadása a délelőtti program szünetében történt meg. A győri Leo klubnak volt egy másik felajánlása is. Elvállalták, hogy a kb. 15 évvel ezelőtt Dr. Károlyi György kollegánk által elkészített diabetes edukációt szolgáló "Tudj és Merj" társasjátékot újra kiadják, újra gyártják, aktualizálják.  Így a mintapéldány átadására is sor került a délelőtt folyamán. A gyermekek Betti néni vezérletével készített ajándékokkal köszönték meg a győri Leo Klub képviselőinek a segítségét. Az óvodás- alsó tagazatos iskolás gondozottaink a képek tanulsága szerint rögtön birtokba is vették a játékot és a jelen levő sajtó és TV munkatársainak legnagyobb döbbenetére "professzori" pontosságú válaszokat adtak a diabetessel kapcsolatos cseppet sem könnyű kérdésekre.


Büszkék voltunk gondozottainkra és szüleikre - ezért érdemes és kell megrendezni ezt és az ehhez hasonló edukációs rendezvényeket.

 

10 éve Békefi Dezső főorvos úrral közösen szerveztük meg az országban első ilyen jellegű rendezvényt. Azóta mi minden évben nagy sikerrel mindig más és más családok részvételével megrendezzük ezt a programunkat. Vannak persze visszatérő családjaink is. „Törp programunk” évről évre nagy népszerűségnek örvend a gondozottaink körében. A rendezvény költségeit a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató győri Egyesület fedezi.

Bátran ajánljuk más gondozóknak is ezt az edukációs formát!!

 
Köszönöm munkatársaim a győri Gyermekdiabetes Team önfeláldozó munkáját és kérem további kitartásukat és segítségüket.

 

 

 


        Dr. Niederland Tamás

 

A győri Gyermekdiabetes Centrum

       főorvosa

 

 

 

A rendezvény teljes képanyagát a www.gyermekdiabetes.hu oldalon a hírek rovatban tekinthetik meg.