Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

Az év első Gyermekgyógyászat lapszámát - nyomtatott formában – minden tagunknak kipostázzuk (akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán). Mivel a nyomdai és postázási költségek jelentős mértékben emelkedtek, a további lapszámokat csak rendezett tagdíj esetén postázzuk azoknak, akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán!

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalom
Szerző(k): Szabó László dr., Harmath György dr., Boross Gábor dr., Körmendiné Pók Zsófia

Korányi György 100 éves

A fibroblastok funkcionális vizsgálata – IV. rész: Az ECM-termelés mérése
Szerző(k): Veres-Székely Apor dr., Szebeni Beáta dr., Pap Domonkos dr., Bokrossy Péter, Lévai Eszter dr., Szász Csenge dr., Szabó J. Attila dr., Vannay Ádám dr.
Cikksorozatunk elõzõ részeiben tárgyaltuk, milyen módszerek állnak rendelkezésünkre a szöveti átépülésben, hegesedésben központi szerepet játszó sejttípus, a fibroblastok migrációjának, proliferációjának nyomon követésére.

A rhinosinusitisek orbitalis szövõdményei English
Szerző(k): Sultész Monika dr., Katona Gábor dr.
Az orrmelléküreg-gyulladások orbitalis szövõdményei minden életkorban elõfordulhatnak, de leggyakrabban a gyermek populációt érintik. Progressziójuk súlyos, életveszélyes állapothoz vezethet, mint például a vakság, a sinus cavernosus thrombosis vagy a koponyaûri szövõdmények. Ezért fontos a diagnózis mielõbbi megállapítása és az idõben elkezdett, helyes kezelés. A kórlefolyást döntõen befolyásolja, hogy a gyulladás az orbitaseptum elõtt
vagy mögött helyezkedik el. A postseptalis folyamatok veszélyesebbek, és többségük csak mûtéti úton oldható meg.
A diagnosztikát és a kezelést segíti a Chandler-féle felosztás, amelynek segítségével a betegséget stádiumokba lehet sorolni.
Osztályunk tízéves beteganyagának retrospektív elemzésével szemléltetjük a szövõdményes sinusitisek etiológiáját, tünettanát, diagnosztikáját, valamint a stádium besorolás meghatározását. Ez utóbbi szabja meg a gyógyszeres és mûtéti ellátást.

A gyermekkori obstruktív alvási apnoe szindróma jelentõsége, diagnosztikája, kezelése English
Szerző(k): Benedek Pálma dr.
A szerzõ ismerteti a gyermekkori obstruktív alvási apnoe szindróma tünettanát, kivizsgálásának menetét, valamint a kezelési lehetõségeket. Felhívja a figyelmet a kórkép kezelése kapcsán felmerülõ szövõdményekre és azok elkerülési lehetõségeire.

Hallásjavítás implantációs hallókészülékekkel gyermekkorban English
Szerző(k): Katona Gábor dr.
A nagyothallás korai felismerése és megfelelõ szakorvoshoz (fül-orr-gégész, audiológus) küldése a gyermekorvos fontos feladata. A késve felismert és ezért késõn kezelt halláscsökkenéses gyermek sokkal rosszabb hatásfokkal rehabilitálható, mint korai észlelés esetén. A gyógyítás és a rehabilitáció számos új eszközzel bír, ezek közül is az implantálható hallókészülékek fejlõdése volt a közelmúltban ugrásszerû. E módszerekrõl nyújt összefoglalást jelen közleményben a szerzõ.

Archasadékok és társuló arcfejlõdési rendellenességek komplex ellátása a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-orr-gégegyógyászati Osztályán English
Szerző(k): Csákányi Zsuzsanna dr., Katona Gábor dr.
A közleményben a szerzõk részletesen ismertetik az egyik leggyakoribb veleszületett fejlõdési rendellenesség, az ajak- és szájpadhasadék komplex diagnosztikáját és kezelését. Kitérnek a kórkép kialakulására, ismertetik az embriológiai és anatómiai hátteret, az epidemiológiát, az intrauterin és postnatalis ellátást. Külön részletezik a mûtéti megoldásokat azok idõzítésével és a többi, nem mûtéti kezeléshez való illesztésével. Kiemelt hangsúlyt kap a hasadékos gyermekek hallás és beszéd-rehabilitációja. A munka a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet több mint 60 éves Hasadék Központjának mintegy 6000 betegen szerzett tapasztalatán alapszik.

Otitis media update English
Szerző(k): Csákányi Zsuzsanna dr.
A heveny gennyes középfülgyulladás (AOM) a kisgyermekkor egyik leggyakoribb megbetegedése, egyben az antibiotikumok felírásának vezetõ oka. Ellátása, mely nagy megterhelést ró az egészségügyre, a házi gyermekorvosok, a gyermekgyógyászok és a fül-orr-gégészek közös területe. Az AOM komplikációi ritkák, ugyanakkor a súlyos
szövõdmények elkerülése érdekében gyakran kezelik antibiotikummal. A számos mellékhatás, valamint a túlzott antibiotikum használat miatt emelkedõ rezisztens baktériumok száma az eddigi terápiás stratégiák átgondolását indította el és szemléletváltást hozott az AOM kezelésében. Az új terápiás ajánlás bizonyos esetekben megengedi a várakozást és megfigyelést az azonnali antibiotikus kezeléssel szemben, preferálja a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentõk körkörös adását. Ennek jelentõsége a rendkívüli betegforgalom és a csökkenõ egészségügyi ellátó személyzet számának figyelembevételével méginkább felértékelõdik.
Összefoglalónk célja az AOM és a fülfájós gyermekek ellátásának optimalizálása. A házi gyermekorvos és gyermekgyógyász kollégák felé egy jól használható, nemzetközi ellátási irányelvekkel összhangban álló ellátási algoritmust kívánunk letenni, amely egyaránt segítségükre lehet a súlyos, komplikáció gyanús esetek kiemelésében és a nem súlyos
esetek otthoni ellátásában.

Az 1-es típusú diabetes mellitus és anorexia nervosa együttes elõfordulása English
Szerző(k): Máté Orsolya, Ábrahám Ildikó dr., Cserép Melinda, Grundmann Lilla dr., Lendvai Zsófia dr., Tóth-Heyn Péter dr., Pászthy Bea dr.
Az 1-es típusú diabetes mellitusszal élõk körében az evészavarok elõfordulása az átlagpopulációhoz képest körülbelül kétszeresére tehetõ. A két betegség komorbiditásával kapcsolatban számos – egyelõre tisztázásra váró – kérdés áll a jelenlegi kutatások fókuszában. A klinikai gyakorlatban az evészavarban szenvedõ, 1-es típusú diabetesszel élõ fiatalok kezelése folyamatos, szoros, multidiszciplináris együttmûködést igénylõ folyamat. A komorbiditás felismerése és az adekvát, komplex terápia haladéktalan megkezdése elengedhetetlen, tekintettel a potenciális, súlyos testi szövõdményekre és a magas mortalitási rizikóra. Közleményünkben áttekintjük az evészavarok és az 1-es típusú diabetes mellitus együttes elõfordulásával kapcsolatos ismereteket.

A gyermekkori prezentációs diabeteses ketoacidosis a COVID-19-járvány idején English
Szerző(k): Vatamány-Einbeck Adrienn dr., Érdi Júlia dr., Nyírõ Ágota, Herczeg Vivien dr., Luczay Andrea dr., Körner Anna dr., Tóth-Heyn Péter dr.
Célkitûzés. Célul tûztük ki, hogy felmérjük a COVID-19 járvány elsõ hullámának hatását a gyermekkori prezentációs diabeteses ketoacidosis epidemiológiájára.
Módszerek. Kutatásunkba a COVID-19 járvány elsõ hullámának idején az I. Sz. Gyermekklinikán 1-es típusú diabetes mellitusszal frissen diagnosztizált gyermekeket vontuk be. Adatainkat a 2015-19-es évek azonos idõszakával vetettük össze.
Eredmények. A 15 diabeteses gyermek közül a diagnóziskor 7-nél volt jelen ketoacidosis, az elsõ hónapban 4/4, a másodikban 2/5 és a harmadikban 1/6 arányban. A 2015–19-es idõszakhoz viszonyítva magasabb volt a felvételi átlagos HbA1c (12,93% vs. 11,71%).
Következtetések. A megnövekedett prezentációs ketoacidosis incidencia jelzi, hogy fontos a korlátozó felhívások finomítása a korai ellátásra érzékeny kórképek idõben történõ ellátása érdekében.

A perinatalis stroke közép-magyarországi elõfordulása populációs szintû vizsgálattal English
Szerző(k): Vojcek Eszter dr., Seri István dr.
A perinatalis stroke olyan heterogén neurológiai tüneteket okozó betegség, mely agyi érsérülés következtében az esetek többségében kedvezõtlen neurológiai kimenetellel jár. Incidenciája 1100 élveszületésbõl 1 esetre tehetõ (1:1100), és az akut idõszakban beszélünk perinatalis artériás ischaemiás stroke-ról, cerebralis vénás sinus thrombosisról vagy perinatalis vérzéses stroke-ról. Bár a stroke-os újszülöttek 40%-a késõbb tünetmentesen fejlõdik, a
patológiás neurológiai kimenetelek között elõfordulhat cerebralis paresis, epilepszia, kognitív károsodás, magatartászavar, beszédzavar és/vagy érzékszervi károsodás. A Közép-magyarországi régióban 2007 és 2017 között populációs szintû elemzéssel a perinatalis stroke-kal született újszülöttek incidenciáját, klinikai rizikótényezõit, MR képalkotó
eredményeit és hosszú távú fejlõdésneurológiai kimenetelét vizsgáltuk. Továbbá, az akut perinatalis stroke vizsgálatának menetérõl és terápiájáról irányelvet készítettünk.

Hasi terime ritka oka gyermekkorban English
Szerző(k): Fang-Tóbiás Adrienn dr.,, Mona Tamás dr.
Az 5 éves kislányt hónapok óta tartó hasfájást követõen akutan jelentkezõ állapotromlás, hányás miatt, akut has diagnózissal vettük fel osztályunkra. Édesanya elmondása során fény derült arra, hogy a gyermek rágcsálja a haját, mindent a szájába vesz, haját megeszi, emiatt felmerült trichobezoár lehetõsége. A feltételes diagnózisunkat képalkotó eljárásokkal nem sikerült igazolni, narcosisban endoscopiát végeztünk. A trichobezoárt endoszkóppal igazoltuk,
eltávolítása azonban ily módon nem volt kivitelezhetõ, a trichobezoár mérete miatt nyílt feltárást, laparotomiát kellett végezni. A bélelzáródást okozó trichobezoár gyermekkorban ritka kórkép, mégis gondolnunk kell rá a krónikus hasfájás differenciáldiagnosztikájánál. Ezen betegek esetében rendkívül fontos szerepe van a pszichológiai utógondozásnak.

Immunmoduláció spinalis muscularis atrophia génpótló terápiája során English
Szerző(k): Mikos Borbála dr., Schunk Cecília dr., Balázsfi Réka dr., Dezsõfi-Gottl Antal dr., Bányász Edina dr., Jakus Rita dr., Fogarasi András dr., Velkey György János dr.
A génpótló terápia új lehetõség a spinalis muscularis atrophiában szenvedõ gyermekek életkilátásainak és életminõségének javítására. Az adenovírusvektorral keringésbe juttatott transzgén által indukált súlyos szisztémás immunreakció esetén a konvencionális szteroid-immunszuppresszió intenzifikálása válhat szükségessé. Cikkünkben annak a génterápián átesett gyermeknek a kórlefolyását ismertetjük, akinél a nagyfokú transzaminázérték-emelkedés miatt elsõként alkalmazott szteroid-lökésterápiával szövõdmény nélkül rendezhetõ volt a májérintettség. Az eset kapcsán utalunk a terápiát követõ második hónapban is lehetséges szervi érintettség fokozott kockázatára és a tartós szoros betegkövetés fontosságára.

Kitett gyermekek Európában, a lelencházak IV.
Szerző(k): Harmat György dr.
Lelencházak a cári orosz birodalomban

Bejelentkezés
Most már titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a szerverrel.

MGYT tagdíj összege 2022-től:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 3.000.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 10.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29