Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Előszó helyett
Szerző(k): Dr. Veres Gábor

Nefrogenetikai meglepetések English
Szerző(k): Tory Kálmán dr.
avagy amiről már ma is tudjuk, hogy rosszul gondoltuk

Amikor a lokális szteroidkezelés elfedi a valóságot: tinea incognito English
Szerző(k): Balogh Réka dr., Harangi Ferenc dr.

Jelek a mellkasröntgenfelvételen
Szerző(k): Seszták Tímea dr., , Várkonyi Ildikó dr., Nyitrai Anna dr.
Rovatunkban a leletekben gyakran használt „jelekre” szeretnénk felhívni a figyelmet. A leletek fogalmazásában, értékelésében elengedhetetlen egymás kifejezéseinek pontos értelmezése. A radiológusok régóta használják egy-egy kép-jelenség meghatározására a „jel” definíciót, a röntgenben használtak jelentős része széles körben ismert, de az újabb modalitásokkal (CT, MR, ultrahang) észlelt eltérések rövid leírása nem feltétlenül értelmezhetők a klinikusok számára.
Reméljük a rövid, jellemző képpel, néhány szóval kiegészített bemutatások felkeltik az olvasó érdeklődését, tetszését

Immundeficienciák és autoimmunitás – paradoxon vagy maga a valóság? English
Szerző(k): Malik Anikó dr., Dérfalvi Beáta dr.
Primer immunhiány gyakran társul autoimmun tünetekkel és kontrollálatlan gyulladással. Ezekben az állapotokban az autoimmunitás és az immundeficiencia összefonódása az immunrendszer nem megfelelő szabályozására utal. A jelenség hátterében különböző mechanizmusok állnak, mint például az immuntolerancia elvesztése a saját antigénekkel szemben, valamint a kórokozók antigénjeinek nem megfelelő eliminálása miatti folyamatos immunstimuláció. Ez az immundiszreguláció kompenzatorikus és felfokozott krónikus gyulladáshoz vezet, melynek következménye a szövetkárosodás és az autoimmunitás. Közleményünkben összefoglaljuk a jelenség hátterében ezidáig megismert legfontosabb patomechanizmusokat, és kiemeljük azokat a klinikai jellegzetességeket, melyek a mindennapi gyakorlat során is jól használhatók a diagnózis felállításában és a személyre szabott kezelésben.

Szexuális úton terjedő betegségek (STB) és kórokozók English
Szerző(k): Trethon András dr.
A szexuális úton terjedő betegségek európai előfordulási gyakorisága nem ismert; az Egyesült Államokban minden negyedik – felsőoktatásban részt vevő – hallgató érintett. A legfontosabb kórképek a genitalis fekélyek,
az urethritis/cervicitis, a vaginalis fluor, a kismedencei gyulladás, egyes szisztémás fertőzések és malignus folyamatok.
Adoleszcens egyén (házi)orvosi vizsgálata kapcsán fel kell mérni az illetőre vonatkozó kockázati tényezőket.
Javasolható rendszeres szűrővizsgálatuk (chlamydiasis, gonorrhoea, Papanicolau-teszt). Az adoleszcensekre vonatkozó megelőzési tevékenységet továbbá az adekvát tájékoztatás, a preexpozíciós profilaxis (oltás, óvszerhasználat), a fertőzöttek és szexuális partnereik kivizsgálása, szükség esetén kezelése jelenti. Nemi erőszakot követően részletes mikrobiológiai vizsgálatokra van szükség, továbbá a három leggyakoribb infekció ellen (gonorrhoea, chlamydiasis, trichomoniasis) empirikus kezelésre.

A gyermek-alapellátás segítő szerepe a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés minél jobb megvalósításában English
Szerző(k): Somhegyi Annamária dr.
A TIE jogszabályi előírását követően a köznevelés-irányítás minden szintjén jelentős támogató szándék érzékelhető annak érdekében, hogy az iskolákból kikerülő fiatalok minél egészségesebbek és képzettebbek legyenek:
felismerték, hogy e kettő párhuzamosan halad és részben hasonló eszközökkel érhető el. Így hazánkban az EVSZ „Egészség 2020” elvei mentén fejlődik a köznevelés rendszere, és ez jelentős felelősséget ró az egészségügyre, azon
belül a népegészségügyi szereplőkre, hogy a teljeskörű intézményi (iskolai, óvodai, kollégiumi) egészségfejlesztés (TIE) terén a lehető legtöbb segítséget nyújtsák a pedagógusoknak. A segítségnyújtásban a gyermek-, iskola- és háziorvosok mellett a védőnőkre, dietetikusokra, gyógytornász-fizioterapeutákra, pszichológusokra, valamint az elhivatott nővérekre, mentősökre is számítanunk kell. A szerző az egészségügyért felelős államtitkár felhatalmazottja a TIE ügyeiben.

A sokarcú hypertonia. Új szemléletű iskolai szűrővizsgálat, mint cardiovascularis prevenciós modell English
Szerző(k): Havasi Katalin dr., Katona Márta dr., Bereczki Csaba dr.
Cél: A mindennapos testnevelés, valamint a kapcsolt felmérés és szűrővizsgálat, mint komplex prevenciós modell 10 éves cardiovascularis (CV) eredményeinek értékelése.
Módszer: A félévenként mért testarányok, edzettség és terheléshez kötött pulzus- és vérnyomásértékek közös, egyéni és populációs értékelése, 13 199 diák, összesen 55000 mérési sorozata alapján.
Eredmények:
1. Az iskolai terheléshez kötött szűrővizsgálatot alkalmasnak találtuk a pre-, maszkolt és tartós hypertoniás diákok korai felismerésére, majd a compliance követésére.
2. Szignifikánsan csökkent a végzős populáció cardiovascularis rizikója a program előttihez viszonyítva.
3. Fontos pillér az elemző, és az érintetteket web-alapon tájékoztató szoftver (fit-test.hu).
Következtetés: A bemutatott komplex, low-budget módszer ígéretes lehetőséget jelenthet a későbbi, felnőttkori CVD morbiditás és mortalitás csökkentésére iskoláskorban.

Eosinophil granulomatosis polyangitisszel (EGPA): esetismertetés English
Szerző(k): Gács Éva dr., Uhereczky Gábor dr., Tóth G. Ágnes dr., Stéger Gabriella dr., Noll Judit dr., Szabó László dr.
Az eosinophil granulomatosis polyangitisszel – korábban Churg–Strauss-szindróma – az antineutrophil cytoplasmaticus antitest (ANCA) – asszociált vasculitis csoportba tartozó ritka betegség, kezdete többnyire 25–50 éves kor közötti életkorra tehető. Gyermekkori esetek szórványosan fordulnak elő, diagnózisuk nehéz. Ismertetett, 11 éves betegünknél is több hónapos megfigyelés után, a jellemző tünetek kibontakozásával bizonyosodott be a diagnózis.
A kis esetszám miatt nagyon kevés a tapasztalat az új terápiás eljárások hatásfokának és a prognózis megítélésében is.

Pseudomonas aeruginosa sepsis – esetismertetések English
Szerző(k): Dávid Éva dr., Schmalcl Erika dr., Schneider Ferenc dr., Oroszlán György dr.
A Pseudomonas aeruginosa szepszis egészséges gyermekben ritkán fordul elő. Jellemző bőrmanifesztációja az ecthyma gangrenosum. Az osztályunkon kezelt két Pseudomonas septikaemiás esetet tekintettük át.
Az első betegünknél magas láz, otitis mellett jelentkeztek a bőrléziók, második betegünknél magas láz és hasmenés vezették be a jellemző klinikai képet. Mindkét betegünk hemokultúrájából és felületi leoltásaiból Pseudomonas aeruginosa tenyészett. Hosszas intravénás antibiotikum kezelést követően a gyermekeket gyógyultan emittáltuk. Betegségük hátterében immundefektus nem igazolódott. A Pseudomonas aeruginosa szepszis korai antibiotikum kezelése kulcsfontosságú. A jellegzetes bőrléziók felismerése segíthet a megfelelő antibiotikumok megválasztásában.

A gastrooesophagealis reflux betegség differenciáldiagnosztikai problémái gyermekkorban két eset kapcsán English
Szerző(k): Tokodi István dr., Szabó Elek dr., Sárvári Katalin dr.
Bevezetés: A gastrooesophagealis reflux betegség diagnosztikájában és terápiájában, gyermekkorban a tünetvezérelt elvet követjük. A differenciáldiagnosztika sokszor nehéz. Ennek során el kell tudnunk különíteni
több olyan állapotot, betegséget, amelynek szintén tünete lehet a gastrooesophagealis reflux. Esetismertetés: A szerzők által bemutatott két esetben a gastrooesophagealis reflux betegségre atípusos tünetek miatt indított kivizsgálás primer nyelőcsőmotilitás-zavar, illetve anatómiai szűkület fennállására derített fényt. Az utóbbi esetben a szövettani kép revíziója
alapján eozinofil oesophagitis diagnózisa igazolódott. Következtetés: Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy a gastrooesophagealis reflux betegség megszokottól eltérő klinikai megjelenésekor gondolnunk kell egyéb alapbetegség fennállására is.

Bélelzáródás gluténtől, avagy mindig gondoljunk a coeliakiára English
Szerző(k): Sándor Laura dr., Cseh Áron dr., Veres Gábor dr.
Bevezetés: A lisztérzékenység az egyik leggyakoribb malabsorptióval járó kórkép, melynek tüneti manifesztációja sokat változott az utóbbi évtizedekben. Egy ritka, gastrointestinalis motilitászavarból adódó, nem mechanikus
bélelzáródással jelentkező eset lefolyását ismertetem.
Esetismertetés: A 19 hónapos leánygyermek láz, kiszáradás, köhögés, hasi fájdalom és három hét alatt visszatérő légúti infekciók mellett fellépő 3 kg-os fogyás miatt került felvételre. Laboratóriumi eredményeiben emelkedett gyulladásos aktivitást (C-reaktív protein 90,2 mg/l; fehérvérsejt szám 17,7 G/l) észleltünk. A láz hátterében kétoldali középfülgyulladás igazolódott, mely parenteralis antibiotikumterápia mellett gyógyult. A folyadékháztartás rendeződését követően is fennálló elesettség, haspuffadás és nyomásérzékenység miatt végzett hasi képalkotó vizsgálatok bélelzáródást véleményeztek.
Többszöri sebészeti konzílium során akut sebészeti teendőt kizártak. Az elvégzett szöveti transzglutamináz immunglobulin A mérés extrém magas értéket mutatott (36315 U/l, ref. tart.: 0–20 U/l). Felső endoszkópiánál a
duodenumban ellapult boholymintázat volt vizualizálható, melynek szövettani vizsgálata Marsh IIIC stádiumú szubtotális boholyatrophia jelenlétét igazolta. A gluténmentes diéta mellett a kisded általános állapota rendeződött, súlya
jelentősen gyarapodott, haspuffadása mérséklődött, nyitottabbá vált.
Megbeszélés: A lisztérzékenység gyermekkorban változatos tüneteket mutathat, amely könnyen vezethet a diagnózis késlekedéséhez. Akut sebészeti kórkép felmerülésénél is gondoljunk coeliakiára, még akkor is, amikor felmerül, hogy infekció (is) áll a háttérben. A diagnózis felállítása és a gluténmentes diéta mihamarabbi megkezdése létfontosságú.

A veseartéria traumás trombotizációja és ennek gyermekkori vonatkozásai – Két eset bemutatása és az irodalom ismertetése English
Szerző(k): Wéber Gabriella dr., Ringwald Zoltán, dr., Meichelbeck Krisztina dr., Garai Gábor dr.
Az arteria renalis traumás trombotizációja (RAT) ritka és súlyos szövődménye a tompa hasi sérüléseknek.
A vese meleg ischaemiás érzékenysége igen magas, így az ellátás jó időzítése rendkívül jelentős tényező. A korai intervenció ellenére is a sérülés kimenetele leggyakrabban az érintett vese elvesztése. Két esetünk ismertetésével, a
nemzetközi irodalmat áttekintve mutatjuk be e ritka kórkép entitását és ellátási lehetőségeit, kiemelve a gyermekkori sajátosságokat.

PRO JUNIOR – Vizsgálat az antibiotikum-kezelés mellékhatásairól gyermekeknél
Szerző(k): Réthy Lajos Attila dr.,, Kovács Ákos dr., Karoliny Anna dr.

Bejelentkezés
Most már titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a szerverrel.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31