Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

A neminvazív légzéstámogatás hatása a pneumothorax előfordulására koraszülöttekben English
Szerző(k): Riszter Magdolna dr., Balázs Gergely dr., Miskolczi Nóra, Kovács Tamás dr.
Célkitűzés: A neminvazív légzéstámogatás elterjedése befolyásolja-e a légmell előfordulását a 29. terhességi hétre világra jött koraszülöttek körében?
Betegek és módszerek: 2012–2017 között, a debreceni Gyermekgyógyászati Klinikánkra felvett, 459 koraszülött adatainak retrospektív vizsgálatát végeztük el, 27 esetben alakult ki klinikailag jelentős pneumothorax.
Eredmények: 2015-2017 közötti években több koraszülöttet kezdtünk neminvazív légzéstámogatás mellett stabilizálni, mint 2012-2014 között (63,6% vs. 20,6% p:<0,001) és kevesebb légmell fordult elő (2,6% vs. 9,2% p=0,0027).
A mortalitás, a súlyos agyvérzés és a súlyos retinopathia praematurorum szignifikánsan gyakoribb volt a pneumothoraxos koraszülötteknél.
Következtetés: jó spontán légzésű koraszülöttek stabilizálása során neminvazív légzéstámogatás alkalmazásával és korai terápiás surfactant adásával a pneumothorax gyakorisága csökkenthető.

Idiopathiás orbita myositis – egy ritka kórkép differenciáldiagnosztikai kérdései English
Szerző(k): Dobner Sarolta dr., Liptai Zoltán dr.
A cikk az idiopathiás orbita myositis gyermekkori esetének bemutatása, mely a megjelenésében akut, súlyos lokális bakteriális infekciót – ethmoiditist, cellulitist vet fel, antibiotikum-kezelésre nem reagál. Jellegzetesek a panaszok, mint esetünkben is, szemfájdalom, kettőslátás ép visus mellett, korlátozott szemmozgás, exophthalmus, szemhéjduzzanat, conjunctiva hyperaemia. Az MR-felvételen egy vagy több szemizom duzzanata, gyulladása látható (T2 jelfokozódás). Elsősorban az endokrin ophthalmopathia, egyéb szisztémás immunbetegségek, lokális tumoros folyamat (utóbbi fájdalmatlan!) kizárása fontos. Terápiaként enyhe esetben NSAID, klasszikus formákban szteroid adása, súlyos formában radioterápia, periorbitalis szteroid kezelés, egyéb immunterápia javasolt.

Kisgyermekkori aszimmetrikus periflexurális exanthema – egy gyakori, ám többnyire aluldiagnosztizált bőrgyógyászati kórkép English
Szerző(k): Konkoly János dr., Harangi Ferenc dr.
A kisgyermekkori aszimmetrikus periflexurális exanthema (asymmetric periflexural exanthem of childhood = APEC) egy, a 6 hónapos és 5 éves kor között igen gyakran előforduló maculopapulosus erythematosus bőrjelenség, mely jellegzetesen a törzs egyik oldalán, a hajlatokhoz közeli bőrterületeken lép fel először, majd a comb, illetve a felkar medialis felszínén terjed distalis irányba. A bőrjelenséget először Brunner és mtsai jellemezték 1962-ben, majd ezt követően számos egymástól független munkacsoport által ismertetésre kerültek hasonló megjelenésű esetek.

Egyik kiütés a másik után: ecthyma gangraenosum English
Szerző(k): Trethon András dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Szerző ecthyma gangraenosumban szenvedő csecsemő betegségéről számol be; a fertőzést P. aeruginosa okozta. Az ecthyma gangraenosum lázas állapotban, többnyire neutropenia talaján, invazív bakteriális fertőzés manifesztációjaként 1-2 nap alatt kifejlődő, jellegzetes morfológiájú bőrjelenség. A kórokozó a betegek többségénél P. aeruginosa, de más Gram-negatív baktérium, ill. S. aureus is lehet. Az empírikus kezelés antipseudomonas hatékonyságú, széles antibakteriális spektrumú antibiotikum szisztémás alkalmazása. A bakteriológus találkozhat azon jelenséggel, hogy adott antibiotikum a tenyészet különböző pontjain igen különböző mérvű növekedés gátlást idéz elő (egyaránt észlelhetők érzékeny és rezisztens szubpopulációk). A jelenség neve: heterorezisztencia. A bakteriológus kompetenciája az érzékenység interpretációja a leleten.

Testösszetétel mérése pletizmográfiával English
Szerző(k): Balázs Gergely dr., Kovács Dóra dr., Veres Gábor dr.
ÖSSZEFOGLALÁS A testösszetétel mérése a medicina számos területén segítheti a klinikust, alkalmazása támpontot adhat többek között a krónikus betegek gondozásában, táplálásában, a szövődmények rizikóbecslésében, illetve a várható kimenetel megjóslásában. A levegőkiszorításos pletizmográfia (ADP, air- displacement plethysmography) a testösszetétel vizsgálatának praktikus, megbízható és valid módszere, melynek újszülöttkori-csecsemőkori változatát (PEA POD) egyre szélesebb körben alkalmazzák mind a klinikai vizsgálatok, mind a hétköznapi betegellátás során. A cikk célja a metodika bemutatása, a módszer előnyeinek és hátrányainak, továbbá a potenciális alkalmazási területeinek tárgyalása.

Az infekciókontroll szerepe az újszülött intenzív ellátásban English
Szerző(k): Szél Borbála dr.,, Tálosi Gyula dr.
ÖSSZEFOGLALÁS A koraszülöttek veszélyeztetett populációt képeznek, akik körében a mortalitás és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásának a kockázata (és a következményes halálozás) lényegesen magasabb, mint a normális súlyú csecsemőknél. Számos szakirodalmi közlemény bizonyította már a megfelelően végzett surveillance és evidencia alapú infekciókontroll intézkedések (ellenőrző lista, helyi protokollok, audit) bevezetésének alkalmazhatóságát, sikerességét és fenntarthatóságát a nozokomiális fertőzések elleni küzdelemben. Ezért kiemelten fontos szerepet játszik a higiénés rendszabályok szigorú betartása, amellyel ezen fertőzések kialakulása közel 50 százalékkal csökkenthető.

Legfontosabb teendők gyermekkori mérgezések esetén English
Szerző(k): Avramucz Zsuzsanna dr.,, Vajda Zsolt dr., Hammerl Beatrix dr., Bojszkó Ágnes dr., Karoliny Anna dr., Almássy Zsuzsanna dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Cikkünk a gyermekkori mérgezésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze, nagy hangsúlyt fektetve az első ellátó orvos szerepére és feladataira. Részletezzük az ártalmatlan, illetve a súlyosan mérgező anyagokat, emellett iránymutatást nyújtunk a kérdéses esetekben felmerülő teendőkről.

Diagnosztikus nehézségek pigmentinkontinenciában: esetbemutatás English
Szerző(k): Huszti Attila dr.
A pigmentinkontinencia vagy Bloch–Sulzberger-szindróma egy ritka, X-kromoszómához kapcsolt, autoszóm dominánsan öröklődő genodermatosis. Tüneteit az esetek többségében leány újszülötteknél észleljük, mivel fiúknál általában halálos kimenetelű. Bőrtünetei 4 jellegzetes stádiumon mennek keresztül, amelyek sok esetben differenciáldiagnosztikai kihívást okoznak, főleg az infekcióktól való elkülönítése nehéz. A betegség több szervrendszert is érinthet, ezért fontos a társszakmák, mint a fogorvos, neurológus, szemész, gyermekgyógyász, bőrgyógyász és genetikus szoros együttműködése az extracutan manifesztációk melőbbi felismerésében és helyes gyógykezelésében.

Kettőslátás ritka oka gyermekkorban – Clostridium botulinum fertőzés English
Szerző(k): Takátsi-Horváth Ágnes dr., Beke Ágnes dr., Móser Judit dr., Rosdy Beáta dr., Kovács Márta dr.
ÖSSZEFOGLALÁS A botulizmus ritka, de az életet veszélyeztető neuroparalitikus szindróma, melynek oka a Clostridium botulinum által termelt neurotoxin. Egy 13 éves fiú fáradékonyság, hányás, kettőslátás, valamint tág, fénymerev pupillák miatt került felvételre osztályunkra. Kórházi tartózkodása során neurológiai tünetei progrediáltak: előbb egy-, majd kétoldali n. abducens paresis, bal oldali túlsúlyú ptosis és kifejezett vegetatív labilitás jelentkezett. Egéroltás botulinum toxin jelenlétét igazolta. Heptavalens antitoxin terápia hatására neurológiai tünetei regrediáltak.

Féregnyúlvány gyulladás? – Esetbemutatás English
Szerző(k): Stercel Vivien dr., Sasi Szabó László dr.
ÖSSZEFOGLALÁS Gyermekkorban a leggyakoribb urgens műtéti beavatkozást igénylő akut hasi kórkép az appendicitis.
A jobb alhasi fájdalom differenciáldiagnózisa nem mindig egyszerű, a háttérben számos kórkép állhat; cikkünkben egy ritka esetet ismertetünk. Esetbemutatásunk főszereplője egy adolescens korú lány, akit akut hasi tünetek miatt, féregnyúlvány-gyulladás gyanújával ügyeleti időszakban operáltunk meg, ám a laparoszkópos exploratio során lobmentes appendix vermiformist találtunk, az intraoperatív lelet egészen más kórképet igazolt...

Útmutató a hypertonia csecsemő- és gyermekkori ellátásához English
A gyermekkori hypertonia az utóbbi két évtized viharos életmódbeli változásainak következtében (egészségtelen étkezés, testmozgás hiánya, az elhízás járványszerű terjedése) a ritka betegségek sorából a serdülőkor egyik leggyakoribb krónikus állapotává lépett elő. Szükséges ezért a gyermekkori hypertoniával kapcsolatos gyakorlati ismeretek és ajánlások újbóli áttekintése. A legutóbbi gyermekhypertonia irányelvet a Magyar Hypertonia Társaság adta ki 2009–ben és frissítette 2015–ben
(A hypertoniabetegség felnőttkori és gyermekkori kezelésének szakmai és szervezeti irányelvei.
Szerk.: Kiss István. Hypertonia és nephrológia, 2008; 12 (S2):85–154; [1] A hypertonia betegség ellátása.
Szerk.: Kiss I. Hypertonia és nephrológia 2015; 19 (S1) 1–38).[2]) Azon útmutatók gyermekkori vonatkozásainak
összeállításában kiemelkedő szerepet játszott Túri Sándor és Szabó László.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének felkérésére a régi irányelv frissítéseként most egy gyakorlati útmutatót bocsájtunk az olvasó rendelkezésére. Szándékosan nevezzük munkánkat útmutatónak, mert az irányelvkészítés új szabályai miatti merev korlátok miatt sok gyakorlati kérdés kimaradna az összefoglalónkból.
Ugyanakkor az útmutató a legfrissebb európai és egyesült államokbeli irányelvekre épül, azokat a hazai viszonyokra alkalmazva tartalmazza. (Budapest, 2018. 05.31.)

A Magyar Gyermekorvos Társaság, Fiatal Gyermekorvos Szekciójának ajánlásai, a szekció vándorülésein elhangzottak és a szekció vezetőségének konszenzusa alapján

Könyvismertetés: Al Aynsley-Green: Miként hagyták cserben a gyermekeket a Britek?
Szerző(k): Soltész Gyula dr.
(The British Betrayal of Childhood. Routledge 2019. 246. p.)

Termékenység és terhesség a képzőművészetben, II.
Szerző(k): Harmat György dr.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
11743002-20087922
Tovább

 • Nutricia
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30