Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Előszó

Gyermekkori szepszis kezelése az új guideline-ok alapján English
Szerző(k): Ujhelyi Enikõ dr.
A szepszis a gyermekellátásban vezetõ halálok. A fejlett országokban a kórházban ápolt 18 év alatti gyermekek 4%-a, a gyermekintenzív osztályon kezeltek 8%-a szenved szepszisben. A halálozás 4% és 50% között van, a szepszis súlyosságától, a rizikófaktoroktól és a földrajzi lokalizációtól függõen.
Az újszülött és gyermek hemodinamikai támogatás guideline 2014-es felújításában új elemként jelent meg az intézeti ellátási csokrok ajánlása. A 2020-as SSC gyermek szepszis guideline 77 ajánlást fogalmazott meg szeptikus sokkos gyermekek reszuszcitációjával és a szepszishez társuló szervmûködési zavarok kezelésével kapcsolatosan. Két kiemelt
gyermekgyógyászati centrumban a szepszis korai felismerését és az elsõ órás ellátást javító guideline-k jobb követése a halálozást 4%-ról 2%-ra csökkentette. Kövessük a guideline-okat, javítsuk a gyermekkori szepszis halálozását!

Gyermek-fájdalomcsillapítás – 'új szelek fújnak' English
Szerző(k): Mikos Borbála dr.
A fájdalom nem csupán kellemetlen emocionális élmény, hanem a homeostasis egyensúlyának felborulásával, tartós hyperalgesiával, és a neuroanatómiai apparátus fiziológiás fejlõdésének zavarával is járhat. A gyermekek plasztikus idegrendszerében hosszú távú mûködészavart, a fájdalomküszöb tartós csökkenését idézheti elõ. Az
egyik legintenzívebb és legtartósabb fájdalmat a mûtéti beavatkozások váltják ki. A multimodalis perioperatív analgesia a fájdalom útjának megfelelõen több támadásponton, többféle gyógyszerrel és módszerrel akadályozza meg a fájdalom terjedését, így megelõzhetõvé teszi a szenzitizációt, és a krónikus fájdalom szindróma kialakulását. Alkalmazása nagy gyakorlati jártasságot, és az analgetikumok támadáspontjának ismeretét igényli. A közlemény célkitûzése a perioperatív analgesia szempontjainak áttekintése.

Újraélesztés csecsemõ- és gyermekkorban. A European Resustitation Council 2021-es irányelveinek összefoglalója English
Szerző(k): Goschler Ádám dr.
Jelen összefoglaló a European Resustitation Council (ERC) 2021. márciusában kiadott, csecsemõ- és gyermekkori, alap- és emeltszintû újraélesztési eljárásrend legfontosabb elemeit tárgyalja, külön hangsúlyt fektetve a változtatásokra, és a korábbi protokollokban nem szereplõ új javaslatokra. Az algoritmus ismertetésén túl a közlemény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a ritka, a felnõttkorihoz képest kifejezetten rossz prognózisú gyermekkori újraélesztések kimenetele csak úgy javítható, ha elméleti ismereteinket rendszeres gyakorlással egészítjük ki, és a vészhelyzetek ellátására nemcsak magunkat trenírozzuk, hanem munkakörnyezetünket is.

Perioperatív folyadékterápia újszülött-, csecsemõ- és gyermekkorban English
Szerző(k): Tövisházi Gyula dr.
A gyermekaneszteziológia egyik fõ feladata a megfelelõ mennyiségû és minõségû folyadékterápia alkalmazása.
A perioperatív ADH-túlprodukció miatt csökkentett folyadékterv és izotóniás elektrolitoldat alkalmazása javasolt. Alapvetõ a különbözõ infúziós oldatok ismerete, a beteg állapotához és mûtéthez adaptált folyadékterápia, valamint a modern éhgyomrossági irányelvek alkalmazása: 6 óra (étel, tápszer), 4 óra (anyatej), 1 óra (tiszta folyadék).
Az egyszerû, betartható eljárásrendek biztosítják a hatékony, biztonságos mûtõi munkát.

Újdonságok a gyermekanesztéziában English
Szerző(k): Kövesi Tamás dr.
Jelen írás a gyermekaneszteziológiában a közelmúltban megjelenõ és napjainkra már a mindennapi rutin részévé váló újdonságokból mutat be néhányat, ami a nem a szakterülettel foglalkozó olvasók számára is érdeklõdésre tarthat számot.

Gyermekkori ECMO Magyarországon English
Szerző(k): Schnur János dr., Székely Edgár András dr.
Az ECMO kezelésnek szûk, de egyértelmû indikációs területe van a gyermekellátásban. Megfelelõen szelektált beteganyagon és központokban végezve más módszerrel gyógyíthatatlan betegek életét tudja megmenteni.
Az indikációk és kontraindikációk helyes ismerete és az egész ellátórendszer együttmûködése szükséges ahhoz, hogy ez a nagy erõforrásigényû és jelentõs szövõdmények veszélyét hordozó technika Magyarországon is eljusson azokhoz,
akiken segíteni tud. Összefoglalónkkal ebben kívánunk segítséget nyújtani.

Invazív meningococcus betegség English
Szerző(k): Ujhelyi Enikõ dr., Bartók Miklós dr.
Az invazív meningococcus betegség ritka, de súlyos, életveszélyes betegség, mely, leggyakrabban csecsemõknél és kisgyermekeknél (1-4 éves) fordul elõ. A beteg túlélésének és a kimenetelnek meghatározó tényezõi a gyors felismerés és a korai parenterális antibiotikum kezelés. A sikeres kezelés alapfeltétele két fontos szövõdmény; a
sokk és az intracranialis nyomásfokozódás, azonnali felismerése. Az összefoglaló röviden áttekinti e pusztító fertõzés klinikai sajátosságait és kezelését. Fontos hangsúlyozni, hogy a betegség korai, komplett intenzív ellátás mellett is magas halálozással jár.

Folyamatos vesepótló kezelés gyakorlati problémái a gyermekellátásban English
Szerző(k): Gál Péter dr. , Lódi Csaba dr.
Az elmúlt években elterjedt a folyamatos vesepótló kezelés használata hazánkban a
gyermekintenzív centrumokban. A kezelés bevezetésével, kezdeti használatával kapcsolatban több elõadás volt hallható kongresszusokon, azonban a mindennapi gyakorlatban felvetõdõ problémák kevésbé kaptak eddig hangsúlyt.
Közleményünkben ez utóbbi kérdéskörre szeretnénk fókuszálni és gyakorlati tapasztalatunkon keresztül részletesen bemutatni a betegellátáshoz szorosan kapcsolódó problémákat. Ezek mellett hangsúlyt fektetünk a rendszerszintû problémákra, hiszen a kezeléshez szükséges feltételek biztosítása is nehézségeket jelent sok esetben. Nem utolsó sorban az indikáció felállításának, és az ehhez kapcsolódó elõny-kockázat mérlegelésének nehézségeit is tárgyaljuk. Célunk, hogy a folyamatos vesepótló kezelést elõnyeivel és nehézségeivel együtt lássuk a jelenkori gyermekintenzív ellátás keretén belül.

Kedvezõ kimenetelû szuper refrakter status epilepticus fiatal felnõttkorban English
Szerző(k): Ormay Cecília dr. , Pauleczki Annamária dr., Béres Ildikó dr.
Egy 17 éves lány terápia refrakter status epilepticusszal szövõdött autoimmun encephalitis miatt igényelt hosszan tartó kórházi, ezen belül 38 napos intenzív osztályos kezelést. Kórtörténetének áttekintése adja meg a lehetõséget arra, hogy összegezzük a neurológiai nomenklatúrát, az intenzív terápia lehetõségeit a gyógyszeres és adjuváns kezelésre, valamint felhívjuk a figyelmet ennek a neurológiai kórképnek multiszisztémás hatásaira, melyek megelõzése, idõben való felismerése és kezelése, a kiváltó tényezõk meghatározásával egyidejûleg nagy kihívás minden gyermek intenzív terápeuta számára.

Gyermekkori COVID-19-fertõzés és a sokszervi gyulladásos szindróma English
Szerző(k): Szikszay Edit dr., Káposzta Rita dr., Mogyorósy Gábor dr.
A 2019-es koronavírus-fertõzéssel kapcsolatban a gyermekeknél szisztémás gyulladással járó tünetegyüttesrõl számolnak be. Gyermekeknél a tünetek gyakran átfedést mutathatnak a Kawasaki-betegséggel. Két olyan eset mutatunk be, ahol többszervi érintettség alakult ki, jelentõsen emelkedett gyulladásos értékekkel. A kezelés magába foglalja a szupportív és a gyulladáscsökkentõ terápiát, annak érdekében, hogy megelõzzük a maradandó szervkárosodást.

XIX. Fiatal Gyermekgyógyászok Konferenciája, 2021. május 28-30. – Beszámoló

Anya-, újszülött- és csecsemõábrázolás a képzõmûvészetben IV.
Szerző(k): Harmat György dr.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26