Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Búcsú Veres Gábortól

ARC-CSÓK Arató András professzorral beszélget †Veres Gábor
(2020. január 12.)
Ennek a rovatnak az ötletét az adta, amikor a 70-es évek végén ott álltunk a TV elõtt és néztük, amint Nagy László ezüstös hajjal szavalja versét: a „Ki viszi át a szerelmet a túlsó partra”. Majd a végén, mikor a riporter megkérdezte a költõt, mit üzen az ifjúságnak 100 év múlva, ha megnézik a mûsort, azt felelte:
„Ha lesz emberi arcuk egyáltalán, akkor csókolom õket”. Erre gondolva indítottuk ezt a sorozatot, ahol a hazai gyermekgyógyászat prominens személyiségeinek teszünk föl néhány kérdést.

Vörös fül, mint a Lyme-borreliosis ritkán előforduló bőrtünete English
Szerző(k): Fogarasy Anita dr.
A bőr vörössége megjelenhet a fülcimpán, de ráterjedhet a fülszegélyre is. Általában fájdalmatlan, spontán múlhat. A fülcimpa elszíneződésének hátterében több ok is állhat. Lokális vagy szisztémás fertőzés, immunológiai betegség, malignitás, neurológiai kórkép. A Lyme-borreliosis (LB) ritka,kután manifesztációja a Borrelia-lymphocytoma (BL) (újabban benignus cutan lymphoid hyperplasia elnevezéssel említik ezt a bőrtünetet a szakirodalomban), amely elsősorban gyermekek fülcimpáján jelentkezik hyperaemiás, livides nodus formájában és adekvát antibiotikus kezelésre szövődménymentesen gyógyul.

Polymicrogyria
Szerző(k): Siegler Zsuzsa dr.,, Barsi Péter dr., Fogarasi András dr.
A gyermekneurológiai kivizsgálások során gyakran kérünk képalkotó vizsgálatokat. A központi idegrendszer szerkezetéről legpontosabb képet az MR-vizsgálatok nyújtanak. Rovatunk célja, megtanuljuk „nézni és látni” a legérdekesebb koponya- és gerinc-MR-eltéréseket.
Hasznos nézegetést kívánnak a rovatszerkesztők!
Barsi Péter és Fogarasi András

A nyelőcső-atresiával született gyermekek hosszú távú prognózisa és mindennapi problémái English
Szerző(k): Andrásdi Zita, Sasi Szabó László dr., Kadenczki Orsolya dr., Nemes Éva dr., †Veres Gábor dr., Müller Katalin Eszter dr.
A nyelőcső-atresia, egy ritka fejlõdési rendellenesség, incidenciája 1:2500–4500 élve születésenként.
Az 1940-es évek óta a sebészeti ellátás tökéletesítésével a nyelőcső atresiás gyermekek túlélési aránya mára meghaladja a 90%-ot. A betegek többségének a várható élettartama megegyezik az egészségesekével, azonban a hosszú távú szövődmények miatt ez a betegcsoport gondozást igényel. Az életminőséget és az egészségi állapotot rontó tényezők közé tartozik a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), a nyelőcső szûkület és tágítások, a légúti komplikációk, az eosinophil oesophagitis, valamint a kognitív és motoros funkció csökkenése. A nyelőcső atresiás betegek jelentõs része felnőttkorában is GERD-es, emiatt a Barrett-nyelőcső prevalenciája is magasabb, ezért ajánlott a betegek rendszeres
monitorozása a rosszindulatú elváltozások korai felismerése érdekében.

Égéssérült csecsemõk és gyermekek akut ellátása English
Szerző(k): Mikos Borbála dr.,, Bene Ruzsena dr., Kostyál Erika dr., Somogyvári Zsolt dr. Velkey György János dr.
Az égési sérülés direkt és indirekt módon veszélyeztetheti az életfunkciókat. A légutak lángégése, a füstmérgezés, a nagyfokú plazma- és hõvesztés, az indukált katecholaminaemia, myocardium depresszió, szûk vazoregulációs kapacitás, kifejezett kapillárisáteresztés egyaránt hozzájárul a cardiorespiratoricus összeomláshoz. Súlyos égési sérülés esetén gyors tájékozódó vizsgálat után haladéktalanul el kell kezdeni az életfunkciók stabilizálását.
A cikk kitér a sürgõsségi ellátás általános szabályainak ismertetésén túl a légútbiztosítás, és a shocktalanítást követõ folyadékterápia sajátos szempontjaira.

Emlékezünk

Prader–Willi-szindróma diagnosztikája és ellátása English
Szerző(k): Erhardt Éva dr., Török Dóra dr.
A Prader–Willi-szindróma korai felismerése és a szakszerû gondozás alapvetõen meghatározza a betegek életminõségét. A genetikai diagnózis hazánkban is hozzáférhetõ, a korai diagnózis alapvetõen a gondozó orvosok éberségén múlik. A diagnózis felállítása után a betegek komplex, személyre szabott kezelése kezdõdik, ennek összehangolója hazánkban általában az endokrinológus, a társszakmákkal való szoros együttmûködés és kommunikáció alapvetõ. A családok mindennapi életét, a személyes tapasztalatok kicserélését hazai betegszervezet is segíti, a nemzetközi betegszervezetekkel együttmûködésben. Jelen útmutató célja a Prader–Willi-szindróma klinikumának összefoglalása a korai diagnózistól kezdve a gyermek- és felnõttkori komplex ellátásig.

A diagnosztika útvesztõje fiatal csecsemõkori sóvesztésben – Esetbemutatás English
Szerző(k): Kiss Dóra dr.,, Sólyom Enikõ dr., Simon Réka dr., Kosaras Éva dr.
A 4 hónapos leány csecsemõ kivizsgálása ismétlõdõ bukások és gyarapodási zavar miatt indult. Tüneteit tehéntejfehérje allergiával magyaráztuk, de laboreltérései felvetették onkohaematológiai betegség gyanúját is, melyet kizártunk. Az alacsony nátrium-, klorid- és káliumszint mellett észlelt metabolikus alkalosis felvetette cisztás fibrózis lehetõségét, azonban verejtékion vizsgálata nem volt kórjelzõ. Folyadék- és ionpótlás, illetve szigorú tehéntejfehérje mentes diéta mellett állapota fokozatosan javult. Magas renin-, aldoszteronszint mellett a vizelet normál iontartalma és normotensiója Pseudo-Bartter szindrómának felelt meg, mely a cisztás fibrózis ritka manifesztációja lehet.
Rendezõdõ ionháztartás mellett verejték-ion szintje ekkor már magasabb tartományban volt, és a genetikai vizsgálat heterozigóta formában F508del és R117H mutációkat igazolt. A beteget – sópótláson túl – cisztás fibrózisnak megfelelõ alapterápiában részesítjük és szorosan követjük, hogy szükség esetén a terápiát módosítani tudjuk.

Lokalizált scleroderma gyermekkorban English
Szerző(k): Mosdósi Bernadett dr., Harangi Ferenc dr., Lengyel Zsuzsanna dr.
A lokalizált scleroderma, más néven morphea egy ritka, a bõrt és a bõr alatti szöveteket érintõ fibrotizáló kórkép. A kórkép diagnózisa a jellegzetes klinikai tüneteken alapul, bõrbiopszia elvégzése nem szükséges.
Öt alcsoportját különítjük el. Overlap szindróma részjelenségeként is manifesztálódhat, belszervi érintettség ritkán fejlõdik ki. Evidencián alapuló terápia nem létezik, súlyos formában szisztémás szteroid, metotrexát, illetve fototerápiajavasolt. Jelen közleményben négy gyermek esetének bemutatása kapcsán az idejekorán bevezetett kezelés fontosságára és az eltérõ terápiás hatékonyságra szeretnénk rámutatni.

Epidermolysis bullosa klinikai tünetei és ápolása English
Szerző(k): Fehér Csilla dr., Riszter Magdolna dr., Kovács Tamás dr.
Az epidermolysis bullosa klinikailag és genetikailag egy heterogén betegségcsoport, mely a hámrétegek fokozott sérülékenységével jár, aminek következtében minor traumát követõen hólyagok és erosiók alakulnak ki.
A betegség kialakulásában legalább 18 gén lehet érintett. A mutációk típusától, számától és lokalizációjától függõen a kórkép igen változatos geno- és fenotípusokban jelenik meg. Ismert autoszomális domináns és autoszomális recesszív öröklõdõ típus is.
Esetünkben a kórképhez a congenitalis adrenalis hyperplasia tünetei is társultak, valamint az epidermolysis bullosa legsúlyosabb, lethalis formája igazolódott. Betegünk kapcsán az epidermolysis bullosa speciális ápolási igényeit, palliatív terápiáját fogjuk szemléltetni.

Aki megmosta az értelmi sérültek lábát English
Szerző(k): Hencz Péter dr.
„Amikor megérintettem az értelmi sérülteket, és megmostam lábukat, akkor tudtam megmutatni nekik, hogy milyen értékesek… Jézus azt mondja, hogy amikor ebédet, vagy vacsorát adsz, ne hívd meg családtagjaidat, barátaidat, szomszédjaidat, hívd meg inkább a szegényeket, a bénákat, a sántákat, vakokat! ... Hívd magadhoz, és öleld át az értelmi sérülteket, és boldog leszel” – mondja és vallja a most elhunyt Jean Vanier, aki élete boldogságát köztük találta meg. Több mint 150 Bárka (L’Arche) közösséget hozott létre szerte a világban, ahol egészségesek és értelmi sérültek élnek együtt.

2019 évi tesztkitöltõ verseny eredménye

Sectio cesarea – császármetszés ábrázolása a képzõmûvészetben, II.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
11743002-20087922
Tovább

 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29