Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.huSZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Kettős patológia: cerebralis paresis és plexus brachialis laesio együttes előfordulása English
Szerző(k): Nagy Eszter dr., Péter István dr., Hollódy Katalin dr.
Rövid esetközlésünkben kettő, már csecsemőkorban felfedezhető neurológiai kórkép ritka, együttes előfordulásáról számolunk be. Páciensünk jobb oldali plexus brachialis paresisét már újszülöttkorban diagnosztizálták, a bal oldalát érintő cerebralis paresisére viszont csak évekkel később, egy epilepsziás roham kapcsán derült fény.

Urzodeoxikólsav alkalmazása gyermekekben English
Szerző(k): Dohos Dóra, Veres Gábor dr.
A szteroidszerkezettel rendelkező epesavak felelősek a lipidemulgeálásért, -emésztésért és -abszorpcióért.
A humán epesavak minor komponensének, az urzodeoxikólsavnak (ursodeoxicholic acid, UDCA) széleskörű a terápiás felhasználása. Többek között: hepaticus és biliaris eredetű epepangás, cystás fibrosis, alkohol okozta májártalom, nem alkoholos zsírmáj, koleszterinkövek, emelkedett transzaminázértékekkel járó krónikus hepatitis, biliaris atresia, drog indukálta hepatitis, primer szklerotizáló cholangitis (PSC), tartós parenteralis táplálás okozta májkárosodás és hyperbilirubinaemiával, cholestasissal járó, öröklődő kórképek kezelésében (1. táblázat). A gyermekek kezelésében biztonságos, hatásos, jól tolerált és kevés mellékhatást okozó készítmény az UDCA.

Őrlőfog jel English
Szerző(k): Seszták Tímea dr., Rudas Gábor dr.
Rovatunkban a leletekben gyakran használt „jelekre” szeretnénk felhívni a figyelmet. A leletek fogalmazásában, értékelésében elengedhetetlen egymás kifejezéseinek pontos értelmezése. A radiológusok régóta használják egy-egy kép-jelenség meghatározására a „jel” definíciót, a röntgenben használtak jelentős része széles körben ismert, de az újabb modalitásokkal (CT, MR, ultrahang) észlelt eltérések rövid leírása nem feltétlenül értelmezhetők a klinikusok számára. Reméljük a rövid, jellemző képpel, néhány szóval kiegészített bemutatások felkeltik az olvasó érdeklődését, tetszését.

Cystinosis English
Szerző(k): Világos Eszter dr., Szabó Attila dr.
A cystinosis ritka lizoszomális tárolási betegség. A cisztin transzporter defektusa esetén a cisztin több szervben is lerakódik. Főként a szem és a vese érzékeny a károsodásra. Három formáját különítjük el. A legsúlyosabb, az infantilis nephropathiás forma, mely korai életkorban jellegzetes klinikai tüneteket okoz, kezelés nélkül végstádiumú veseelégtelenség kialakulásához vezet a késő gyermekkorban. Gyakori oka a gyermekkori Fanconi szindrómának.

A West-szindróma korszerű kezelése English
Szerző(k): Erdélyi Fruzsina dr., Siegler Zsuzsa dr., Hegyi Márta dr., Jakus Rita dr., Gyorsok Zsuzsa dr., Bodó Tímea dr., Ambrus Bence dr., Fogarasi András dr.
A West-szindróma csecsemőkorra jellemző ritka epilepsziás encephalopathia. A szakirodalomban nincs egyértelmű konszenzus az optimális kezeléséről.
A Bethesda Neurológiai Osztályán 2013-2015 között West-szindróma miatt kezelés alatt álló gyermekek eseteit vizsgáltuk.
Az idiopathiás esetekben alkalmazott vigabatrin kezelés rohammentességhez és jó kognitív kimenetelhez vezetett.
A szimptómás esetekben, nagy arányban csak az ACTH vezetett rohammentességhez, jobb rohamkontrollhoz.
A szimptómás esetekben a kórházunkban korábban alkalmazott kezelési stratégia sok esetben hetekkel, hónapokkal késleltethette a leginkább hatásosnak bizonyult ACTH kezelést.
A vizsgálat célja az eredmények fényében a West-szindróma gyógyszerelésének átgondolása, ellátási protokoll kialakítása ezen betegcsoport kezelésének optimalizálására.

Koragyermekkori Evés-alvászavar Ambulancia a Heim Pál Gyermekkórházban English
Szerző(k): Scheuring Noémi dr., Gulácsi Ágnes dr., Tóth Fanni dr., Ágoston Olga, Siba Mónika, Kecskeméti Judit, Szabó László dr.
Célkitűzés: Közleményünkben a Koragyermekkori Evés-alvászavar Ambulancia működését és eredményeit mutatjuk be.
Betegek és módszerek: Az ambulancián evés és alvászavarban szenvedő 0-3 éves csecsemőt/kisgyermeket látunk el.
Tevékenységünket a bio-pszicho-szociális modell szerint végezzük, protokoll alapján, teammunkában.
Eredmények: Az első 5 hónapban jelentkező 108 csecsemő/kisgyermek közül 82 jelentkező került kizárólag táplálási probléma miatt ellátásra. Evés- és alvászavar együttes előfordulását 9 kisgyermeknél láttuk. Kizárólag alvászavar diagnózissal 14 esetben találkoztunk. Viselkedési zavar 1, obstipáció diagnózissal 2 beutalás történt.
Következtetések: A csecsemők/kisgyermekek evés-alvászavarainak kivizsgálása és kezelése esetenként multifaktoriális megközelítést igényel.

A túlsúly és elhízás előfordulási gyakorisága Szolnokon 3-18 éves populációban English
Szerző(k): Jakab Andrea Emese dr., Illyés Miklós dr., Attila Cziráki dr., Csaba Bereczki dr., Hidvégi Erzsébet Valéria dr.
A gyermek- és serdülőkori túlsúly és elhízás előfordulási gyakorisága világszerte emelkedik és jelentős rizikófaktorát képezi a szív- és érrendszeri halálozásnak. Célunk volt meghatározni Szolnok városban a túlsúly és elhízás prevalenciáját a 3-18 éves populációban. 6824 (54% fiú) egészséges egyént vizsgáltunk meg, a populáció 13,4%-a túlsúlyos, míg 6,6%-a elhízott. Az együttes prevalencia magasabb a fiúk (21,6%), mint a lányok (18,1%) esetében.
A prevalencia 10 éves korban volt a legmagasabb mindkét nemben (fiúk 33%, lányok 27%), majd csökkenő tendenciát mutatott, mely jelentősebb volt a lányoknál. A korábbi magyarországi adatokhoz képest lényegében stagnálást
láttunk a 3–9 éves, míg jelentős csökkenést a 7–10 éves korcsoportokban. A túlsúly és elhízás kialakulásának megelőzése, kezelése már kisgyermekkortól szükséges.

Gondolj rá! Gyermekkori ischaemiás stroke két eset kapcsán English
Szerző(k): Tajti Zsanett dr., Pásztor Pál dr., Bognár Ágnes dr., Pásztor Gyula dr., Gál Péter dr.
A gyermekkori ischaemiás stroke ugyan nem gyakori betegség, de jelentős gyermek-neurológiai morbiditási és mortalitási tényező. Hiába azonosak a tünetei a felnőtteknél jól ismert jelekkel, kezelésében még mindig jelentős késés tapasztalható. A kevesebb esetszám magyarázza, hogy nincs egységes állásfoglalás a hyperacut gyermekkori terápiával kapcsolatban, de az eddigi gyermek és felnőtt ajánlások hasznosak lehetnek és jó iránymutatást adhatnak a kezelésben. Legfontosabb az azonnali felismerés és olyan multidiszciplináris tercier központba utalás, ahol minden lehetőség adott a gyermek neurológiai deficit nélküli gyógyulására.

Meningitis purulenta és endophthalmitis – ritka szövődmény vagy jósolható következmény English
Szerző(k): Fitala Réka dr.,, Bolyos Aranka dr., Koós Eszter dr., Vékony László dr., Ormay Cecília dr.
Bevezetés: A purulens meningitis napjaink korszerű terápiás lehetőségei ellenére is egy potenciálisan életet veszélyeztető kórkép.
Esetismertetés: Az előzőleg eseménytelen anamnézisű négy és fél hetes, fiú csecsemő tudatzavarral, kétoldali szemhéjduzzanattal került felvételre Intenzív Osztályunkra. Meningealis kiindulású, Staphylococcus aureus sepsis képe bontakozott ki, mely következményes ischaemiás stroke-ot, majd hematogén szórással peri-, retrobulbaris abscessust, endophthalmitist, perianalis, periscrotalis tályogot okozott. Az újszülött koron kívül speciális immunkompromittáló tényező nem igazolódott. Komplex intenzív-, szemészeti-, sebészeti terápia ellenére a csecsemőt elveszítettük.
Következtetés: Az endophthalmitis ebben a korcsoportban nem ritka szövődménye a sepsisnek, bizonyos rizikófaktorok együttállása esetén számítani lehet rá. Hematogén szórás következtében a kiemelt vérellátású szemben a szem belső rétegeit érintő gyulladás alakul ki. A komplex intenzív terápia mellett a korai, széles spektrumú, célzott antimikrobás kezelés adott esetekben nem elegendő, ekkor intravitrealis injekció, bizonyos kórlefolyás esetén vitrectomia válhat szükségessé.

Szondatáplálásra szoruló öt hónapos csecsemő táplálási zavarának kezelése English
Szerző(k): Martonosi Ágnes Rita dr., Scheuring Noémi dr., Karoliny Anna dr., Lőrincz Margit dr.
A koragyermekkori táplálási-táplálkozási problémák hátterében több esetben az organikus és a funkcionális okok szerepét is javasolt figyelembe vennünk.
Esetismertetés. Egy öt hónapos csecsemő esetét mutatjuk be, akinél hathetes korban kritikus súlygyarapodási elégtelenséghez vezető étvágytalanság, regurgitációs panaszok, nyákos székletürítés hátterében a klinikai kép alapján tehéntejfehérje-allergiát véleményeztünk. A csecsemő etethetősége a megfelelő kezelés, azaz a tehéntejfehérje mentes diéta bevezetését követően sem rendeződött, ezért nasogastricus szondán keresztüli táplálás kiegészítésre szorult. A kórtörténet alapján felmerült funkcionális háttérre való tekintettel a terápiát rendszeresen tartott szülő-csecsemő konzultációkkal egészítettük ki, valamint teammunkánk során gyógytornász segítségét is igénybe vettük generalizált izomhypotoniája kezelésére. A szájon keresztül történő bevitel fokozatos emelkedése mellett a szondatáplálás végül két hónap elteltével megszüntethetővé vált.
Következtetések. Egyes táplálási problémák kezelésénél „táplálkozás terápiás team” közös munkája vezethet sikerre.

Nekrotizáló enterocolitishez társuló bélbetüremkedés újszülöttkorban (esetismertetés) English
Szerző(k): Hornok Zita dr., Antali Péter dr.
Az invaginatio (bélbetüremkedés) újszülöttkorban rendkívül ritka. Klinikai képe koraszülötteknél megtévesztően hasonlít a nekrotizáló enterocolitisére, ezért gyakran későn állítható fel a helyes diagnózis. A két kórkép kezelése teljesen eltérő: míg a nekrotizáló enterocolitis a legtöbbször konzervatív módszerekkel uralható, az invaginatio szövődményei csak korai sebészeti beavatkozással előzhetőek meg. Az alábbiakban egy koraszülött fiú esetét mutatjuk be, akit fokozódó hasi distensio, táplálhatatlanság miatt vizsgáltunk. Az állapotromlásig az újszülött a nekrotizáló enterocolitisnek megfelelően konzervatív kezelésben részesült. A natív hasi röntgenvizsgálat vékonybélileust ábrázolt, ezért sürgősséggel műtétre került sor, mely jejunojejunalis invaginatiót mutatott. Az irreverzibilisen károsodott bélszakasz resectióját követően a beteg szeptikus állapotára tekintettel jejunostoma felhelyezése történt. A kontrollvizsgálatok során recidíva, szövődmény nem jelentkezett.

Az scGOS/lcFOS (9:1) arányú oligoszacharidok alkalmazása a csecsemő és kisded táplálásban, két évtized tapasztalatai alapján English
Szerző(k): Cseh Áron dr.
Egyre több adat utal arra, hogy a csecsemő- és gyermekkori bélflóra, valamint ennek esetleges kedvezőtlen változásai nagy szerepet játszhatnak akár későbbi, felnőttkori betegségek létrejöttében is.
A bélflóránkat alkotó mikrobák farmakológiai tényezők, amelyek képesek új gyógyszert létrehozni, vagy a beadottat megváltoztatni, de akár önmaguk is hathatnak gyógyszerként, probiotikumként.

EEG in the First Two Years of Life - from newborn to toddler
Szerző(k): Rosdy Beáta dr., Siegler Zsuzsa dr.
(International League Against Epilepsy (ILAE) in Cambridge UK from 4th till 7th April 2018)

Szem-fény-vesztések
Szerző(k): Kosinsky Richárd
KOGART Kiállítások Tihany,
2018. 04. 22 – 07. 01.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
11743002-20087922
Tovább

 • Nutricia
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30