Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Az oldal teljes tartalmának megtekintése bejelentkezéshez kötött. Kérjük jelentkezzen be itt!

Tartalom

 • Nutricia: kezdetektől napjainkig
 • Milyen táplálásterápiás megoldást kínál a Nutricia gyermekkorban?
 • Csecsemőkori lelassult fejlődés esetén
 • Betegség kapcsán megnövekedett tápanyag igény esetén
 • Megnövekedett energia- és tápanyagigény esetén 1-12 éves kor között
 • Gyermekkori szondatáplálás esetén
 • Súlyos tehéntejfehérje-allergiában
 • Veleszületett anyagcserezavarok esetén
 • Gyermekkori epilepszia esetén
 • Milyen szolgáltatásokat kínálunk a táplálásterápia segítésére?
 • Leggyakoribb kérdések a táplálásterápiával kapcsolatban

NUTRICIA

A Nutricia az orvosi célokra szánt klinikai tápszerek piacvezető gyártója Európában, a kutatás, a fejlesztés és a korszerű terápiás megoldások elkötelezettje. Magyarországon 15 éve piacvezető szerepet tölt be.

A kezdetek...

Dr. Jan van der Hagen és testvére Martinus 1896-ban engedélyt kaptak laboratóriumi körülmények közt előállított csecsemőtápszereik gyártására. Hamarosan négy terméket fejlesztettek ki, a különböző tápanyagigényekhez alakítva. 1905-ben az elsők között kezdtek speciális, terápiás célú tápszerek fejlesztésébe. A cukorbetegek részére csökkentett szénhidráttartalmú receptúrákat, a golyvások számára jóddal dúsított tápszereket gyártottak.

Nutricia napjainkban

Az innovatív szemlélet ma is jellemző vállalatunkra. Táplálástudományi Kutatóintézetünk az egyik legnagyobb a világon. Több mint 200 kutatót, főként molekuláris biológust és vegyészt foglalkoztatunk, akik szakértelmükkel hozzájárulnak, hogy a Nutricia a táplálásterápia élvonalában állhasson.
A termékeken felül teljes körű megoldást biztosítunk a kollégáknak, szakmai tanácsadást és segítségnyújtást a betegeknek. Célunk, hogy a táplálásterápia a betegségek kezelési protokolljainak szerves részévé váljon, és a különböző terápiákhoz fejlesztett tápszereinkkel hozzájáruljunk a terápia hatékonyságához.

Milyen táplálásterápiás megoldást kínál a Nutricia gyermekkorban?

Vissza az oldal tetejére

Csecsemőkori lelassult fejlődés esetén:
behozó növekedést segítő táplálás

Lelassult fejlődésről akkor beszélhetünk, ha a kisbaba az életkorától elvárható fejlettségi szinttől 2-3 hónapos elmaradást mutat. Nagyon fontos a lelassult fejlődés idejében történő felismerése és annak kiderítése, hogy mi állhat annak hátterében. A csecsemők számára a legjobb táplálék mindig az anyatej marad. Előfordulhat azonban, hogy bármilyen oknál fogva a csecsemő fokozott tápanyag bevitelt igényel ahhoz, hogy az életkorának megfelelő fejlettségi szintet elérje. A táplálásterápia során olyan étrendet javasolunk, mely viszonylag kis mennyiségben magas energia- és tápanyagtartalommal rendelkezik.

Megnövekedett energia és tápanyagigény 1-12 éves kor között:
gyermekek táplálkozási igényeire kifejlesztett iható tápszerek

A Nutricia, gyermekek számára kifejlesztett, magas energia és tápanyag tartalmú tápszerek segítenek a plusz energia és tápanyag pótlásában. Ezek a tápszerek pont jók a gyermekeknek, mivel az igényeiknek megfelelően lettek kifejlesztve: a fehérjéket, a zsiradékokat, a szénhidrátokat, a rostokat, az ásványi anyagokat és a vitaminokat olyan mennyiségben és arányban tartalmazzák, mely ideálisak számukra. Mivel csecsemő-, gyermek- és felnőttkorban nagyon eltérőek az igények, ezért lehetőség szerint kerüljük el, hogy a gyermekünk, csecsemőknek illetve felnőtteknek kifejlesztett tápszert kapjon.

Gyermekkori szondatáplálás esetén:
a gyermekek igényeihez igazodó speciális szondatápszerek

Abban az esetben ha a gyermek nem képes a száján át megfelelően táplálkozni, szondatáplálásra van szükség. Kifejezetten az 1 és 6 év közötti gyermekek táplálására alkalmas tejfehérje alapú, energiában gazdag szondatápszer adása indokolt ilyen esetben, és ha a rost adása nem ellenjavallt, célszerű a normál bélműködés fenntartására rost tartalmú készítményt fogyasztani.

Súlyos tehéntejfehérje-allergiában:
amninosav-alapú táplálás

Az ételallergia átlagosan 4-6%-ban fordul elő a gyermekek körében. A tehéntej fehérjével szemben alakul ki leggyakrabban adverz reakció. Atópiás gyermekek körében az ötször gyakoribb. A klinikai tünetek jelentkezhetnek légúti, bőr vagy gasztrointesztinális formában is, illetve ezek keveredése is előfordulhat. A kezelés tehéntejfehérje eliminációjából áll.
Jelenleg az extenzíven hidrolizált, valamint az aminosav alapú tápszerek állnak rendelkezésre, azonban a nagyfokban hidrolizált tápszerek csak a betegek kb. 90%-ban jelentenek megoldást, mivel ezekben reziduális peptidek találhatók, így fenntarthatják a tüneteket. Ezekben az esetekben csak az aminosav alapú tápszerek jelentenek terápiás megoldást. Ezekben a tápszerekben a kizárólag aminosavak találhatók, tehát teljesen tejmentesnek mondhatóak, így ezzel szemben allergia nem tud kialakulni.

Veleszületett anyagcserezavarok esetén:
speciális tápszerek és diéta

Hazánkban, jelenleg 26 féle veleszületett anyagcsere-betegségre van újszülöttkori tömegszűrés, mely betegségek közül leggyakrabban előforduló a PKU. Aminosavanyagcsere-zavar esetén a diétázók csak limitált mennyiségben fogyaszthatnak természetes fehérjét, a többit megfelelő összetételű aminosav keverékkel kell pótolniuk. Ezeket a speciális aminosav keveréket biztosítjuk számukra, valamint olyan fehérjeszegény élelmiszereket is, melyet segítik őket a diéta mindennapi kivitelezésében. A diéta egész életre szóló, életük végéig tartaniuk kell.

Cisztás fibrózis esetén:
speciális táplálásterápia

Cisztás fibrózis esetén biztosítani kell a megfelelő energia és fehérje ellátást, valamint olyan speciális alkotók meglétét a mindennapi táplálásterápiában, mint a magas MCT tartalom, a magas zsírban oldódó vitamin tartalom és a magas NaCl tartalom. Ezeket a táplálkozási igényeket kielégítő klinikai gyógytápszerek is elérhetők már.

Gyermekkori epilepszia esetén:
ketogén diéta

A ketogén-terápia egy speciálisan módosított étrend, melyet az epilepszia kezelésére fejlesztettek ki. Az elfogyasztott zsiradékból felszabaduló „keton-testek” elősegítik a rohamszámok csökkenését, ugyanakkor a szervezet működéséhez és a gyermek fejlődéséhez szükséges energiát, fehérjét és különböző tápanyagokat is biztosítja. A terápia bármilyen epilepsziás roham esetén javasolható. Az utóbbi időben megjelent tudományos cikkek alátámasztják, hogy a terápiára való reagálás aránya egyenértékű a gyógyszeres terápiával. Bizonyítottan csökkenti a rohamok számát valamint azok erősségét is. Ugyancsak bizonyított és minden irodalom hangsúlyozza, hogy a ketogén-diéta mellett nem alakulnak ki a figyelmet és koncentrációt negatívan befolyásoló mellékhatások, melyek a gyógyszerek nagy része mellett megfigyelhetőek.

Milyen szolgáltatásokat kínálunk a táplálásterápia segítésére?

Vissza az oldal tetejére

Annak érdekében, hogy minden beteg megkapja az igényeinek megfelelő táplálásterápiát, a tápszereken túl táplálást segítő eszközöket, szondatáplált betegek számára otthoni szakápolást, az étrendi problémákkal küszködők számára telefonos diétás tanácsadást biztosítunk. Szerepet vállalunk az egészségügyi szakemberek képzésében is.

Táplálásterápia otthon ápolt betegnek

A Nutricia országos otthonápoló szolgálata gondoskodik a kórházi kezelés után hazabocsátott szondatáplált betegekről, hogy saját otthonunkban is szakember felügyelete mellett folytathassák a táplálásterápiát. Telefonos tanácsadó vonalunkon dietetikus segíti a tápszert fogyasztó betegeket. Bővebben:
www.szondataplalas.hu

Nutricia Mesterkurzus

Mint piacvezető tápszergyártó cég felelősségünknek érezzük a táplálásterápiában érintettek szakmai képzését hazánkban. Az elmélet és gyakorlati ismeretek elmélyítésére nyújt lehetőséget a Nutricia Mesterkurzus. Bővebben:
www.nutricia-mesterkurzus.hu

Nutricia Diétás tanácsadás: 06-40-223-223

Szolgáltatásunk mindenki számára nyitott. Kék vonalunk egészségügyi szakemberek gondját, időhiányát igyekszik csökkenteni, a betegeknek, hozzátartozóinak pedig személyre szabott, kézzelfogható tanácsokat, javaslatokat ad. Bővebben:

Nutricia Integrált koncepció

A Nutricia Integrált Koncepció a Nutricia által kínált termékeket, eszközöket, szolgáltatásokat, és oktatási rendszert foglalja magába. Ahogy a táplálás a kórházban egy összetett probléma úgy annak megoldása is csak egy komplex ajánlattal lehetséges. A Nutricia a terápiák hatékonyságának növelését, a gyorsabb gyógyulást, és a kórházi költségek csökkentését kívánja elősegíteni Integrált Koncepciója révén kórházi illetve intézményi döntéshozók számára.

Rizikószűrő programok támogatása

Szakmai szervezetekkel és betegszövetségekkel együttműködve 2005 óta támogatjuk a Nutrition Day, 2010 óta a STRONG Kids rizikószűrő programokat a veszélyeztetettek és táplálásterápiára szoruló betegek felismeréséért.

Leggyakoribb kérdések a táplálásterápiával kapcsolatban

Vissza az oldal tetejére

Mi a táplálásterápia?

A táplálásterápia során orvosi célokra kifejlesztett, speciális tápszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékot juttassunk a szervezetbe.

Mikor van szükség táplálásterápiára?

A legtöbb betegség megelőzéséhez és orvosi kezeléséhez az optimális tápláltsági állapot, a kiegyensúlyozott táplálékfelvétel vagy tápanyag-biztosítás elengedhetetlen. Egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiánya, illetve vesztése következtében alultápláltság (malnutríció) fejlődik ki. Az alultápláltság önmagában is súlyos szomatikus és pszichés károkkal fenyeget, de ha más patológiás állapottal társul, akkor hosszabb lesz a beteg felépülése, gyakrabban lépnek fel szövődmények, megnövekszik a mortalitás. Ezért a fenyegető vagy fennálló alultápláltságot minél előbb diagnosztizálni, majd kezelni kell.

Hogyan ismerhető fel az alultápláltság?

Az alultápláltság ránézésre nem állapítható meg! Az öt lépésben elvégezhető ún. STRONG szűrési módszer gyors és megbízható eredményt ad az alultápláltság kialakulásának kockázati tényezőjével kapcsolatban. Ha a STRONG pontszám 4 vagy annál több, akkor a táplálásterápia azonnali elkezdése javallott.

Enterális táplálás: iható- és szondatápszerek

Az enterális táplálás során a tápanyag bevitele a gyomor-bélrendszerbe történik, az aktuális szükségletek figyelembevételével. Kooperáló betegek esetében ez szájon át történő táplálék bevitelt jelent (iható tápszerek). Együttműködés hiányában, vagy ha speciális bevitel szükséges, szondán keresztül kell a beteget táplálni szondatápszerek alkalmazásával. Az enterális táplálás sokkal inkább hasonlít az egészséges egyének táplálkozásához, mint a parenterális táplálás. Mivel az enterális oldatok között speciális anyagcsere igényeket kielégítő oldatok is kaphatók, általános szabály, hogy az enterális táplálás elsődleges a parenterálissal szemben.

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
11743002-20087922
Tovább

 • Nutricia
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31